Άνοιξη σημαίνει Ανανέωση

Workathlon

Πρώτη ημέρα της άνοιξης σήμερα και δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή για ξεκαθάρισμα αρνητικών σκέψεων. Όλοι φτιάχνουν λίστες με πράγματα, ιδέες και στόχους που θέλουμε να ξεφορτωθούμε που στο τέλος τις ξεχνάμε σε σημειωματάρια. Σπάνια τηρούμε αυτές τις υποσχέσεις. Γι’ αυτό ήρθε η στιγμή να υπενθυμίσουμε τους 4 βασικούς τρόπους με τους οποίους εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε καθημερινά τον εαυτό μας.

Spring Business Vacation or Summer Concept. Beautiful Bouquet of Purple Tulips in Wooden Box with Straw Hat Laptop Coffee and Notebook. Daylight. Horizontal with Copy Space.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

1. Ο φόβος της αποτυχίας

Ο συνηθέστερος λόγος που κρατά πίσω τους ανθρώπους είναι ο φόβος.  Αρνούμαστε να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας επειδή φοβόμαστε πως δεν είμαστε αρκετά ικανοί για να τα πραγματοποιήσουμε. Πάνω από το 70% των επιτυχημένων ανθρώπων φοβούνται ότι κάποιος θα καταλάβει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνοι ή αρκετά καλοί για να κάνουν ό, τι τους έχει ανατεθεί.  Η ικανότητα  να αλλάξει κανείς  τη νοοτροπία του “δεν αξίζω την επιτυχία” σε “η επιτυχία προέρχεται μόνο μέσω αποτυχίας” μπορεί να μετατρέψει την αποτυχία σε εργαλείο ανάπτυξης. Όταν η αποτυχία παύει να είναι αρνητική, δεν έχει πια τη δύναμη να μας κρατήσει πίσω

2. Η παγίδα της σύγκρισης

Πόσοι από εμάς είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με τη ζωή μας; Πόσοι κρίνουμε τον εαυτό μας σε σύγκριση με τη ζωή κάποιου άλλου; Βλέπεις κι εσύ τη δουλειά και την επιτυχία των άλλων σαν αφορμή για ένα ατελείωτο κυνήγι φιλοδοξιών; Η φιλοδοξία είναι ένας τύπος ανταγωνιστικής νοοτροπίας του “αν δεν ανταποκριθούμε στις τελευταίες τάσεις, αξίζουμε λιγότερα από αυτούς  που το κάνουν”. Μάθε λοιπόν πώς να εμπνέεσαι από τις ικανότητες και τις επιτυχίες των άλλων, και να θυμάσαι ότι υπάρχει χώρος για όλα τα ταλέντα και όνειρα.

3. Το παιχνίδι των ευθυνών

Ποιος δεν έχει κάνει σκέψεις του τύπου “πόσο θα ήθελα να είχα χρόνο για τον εαυτό μου” ή “μακάρι ο προϊστάμενός μου με σεβόταν περισσότερο” τότε θα μπορούσα να είμαι επιτυχημένος; Δεν πρέπει να δημιουργούμε δικαιολογίες που μας απομακρύνουν από την ζωή που ονειρευόμαστε. Σαν εμείς να μην έχουμε άποψη για το θέμα.

Η αλήθεια είναι πως όταν ασχολούμαστε με τη ζωή κάποιου άλλου, δεν επικεντρωνόμαστε στο να ανακαλύψουμε ποια είναι η πραγματική αιτία των δικών μας συναισθημάτων ή ενεργειών. Έτσι, αυτά συνεχίζουν να ελέγχουν τη ζωή μας. Αξίζει λοιπόν να αναγνωρίσουμε τις αρνητικές μας σκέψεις και συνήθειες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανανεώσουμε το μυαλό μας, και να εξελιχθούμε.

4. Η νοοτροπία του «μόνο εάν…»

Πολύ παρόμοιο με το παιχνίδι των ευθυνών, το σκεπτικό «μόνο εάν…» περιορίζει την ικανότητά μας να πετύχουμε ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Όλα πρέπει να είναι τέλεια για να απολαύσουμε τη ζωή μας; Η απάντηση είναι απλή, ΟΧΙ.

Αν περιμένεις το “μόνο εάν…”, θα περιμένεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ένα δημοφιλές ρητό που λέει: “Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν τα καλύτερα από όλα, κάνουν το καλύτερο από όλα“. Μάθε να είσαι ευέλικτος. Μάθε ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στις συνθήκες, αλλά στο πώς εμείς χειριζόμαστε αυτές.

Συμπέρασμα; Αν αισθάνεσαι απογοητευμένος ή στάσιμος, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναρωτηθείς  τι κυριεύει το μυαλό και την καθημερινότητά σου. Μπορούν αυτές οι σκέψεις να σε ωθήσουν προς τα εμπρός ή να σε κρατούν πίσω;  Η αυτοκριτική μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο. Ξεκινά το ξεκαθάρισμα τώρα!