H νέα σου δουλειά σε προσγείωσε απότομα;

Workathlon

Έχεις νιώσει κι εσύ ότι βρίσκεσαι σε μια δουλειά που δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές σου προσδοκίες; Ξέρεις ότι δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Ξέρεις όμως ότι υπάρχουν 2 βήματα που ενδεχομένως να σε βοηθήσουν αν βιώνεις μια τέτοια κατάσταση;

My new life chapter one concept for fresh start, new year resolution, dieting and healthy lifestyle

1. Εξάντλησε τις ευκαιρίες που σου προσφέρει η τωρινή εργασία σου

Μια προσδοκία που εύλογα δημιουργούν όλη σε μια νέα θέση εργασίας είναι οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης που αυτή του υπόσχεται. Ακόμη κι αν δεν σου προσφέρει το 100% αυτών που περίμενες, σίγουρα θα υπάρχουν ευκαιρίες να αδράξεις: νέες γνώσεις, διασυνδέσεις κ.ά. Μη διστάσεις ακόμη και να συζητήσεις με τον προϊστάμενο σου για το τι ζητάς από τη θέση σου, και επίτρεψε του να σε καθοδηγήσει σε ευκαιρίες που ενδεχομένως να μην είχες αντιληφθεί ότι υπάρχουν.

Αν εξαντληθεί κάθε ενδεχόμενο προοπτικής στη τωρινή σου εργασία, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να ανανεώσεις το βιογραφικό σου και να επιδοθείς στην αναζήτηση μιας καλύτερης ευκαιρίας.

2.Προετοίμασε την «γιατί αφήνω τη τωρινή μου δουλειά» ιστορία σου

Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις σε μια συνέντευξη σίγουρα θα απορήσουν για τη σύντομη πορεία στη τωρινή σου θέση. Αν ανησυχείς για την ερώτηση “Γιατί αφήνετε την τρέχουσα δουλειά σας” θυμήσου να είσαι ειλικρινής χωρίς να εκπέμπεις αρνητικότητα. Προσπάθησε να εστιάσεις στους λόγους που θες να προχωρήσεις μπροστά και όχι σε αυτά που θες να αφήσεις πίσω.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αιτιολογήσεις την απόφαση σου να ψάξεις νέα δουλειά, και οι οποίοι μάλιστα αποτρέπουν τον συνεντευξιαστή σου από το να σε αμφισβητήσει:

  • Δεν είναι κακό να θέλεις περισσότερα χρήματα από τη δουλειά σου. Φρόντισε όμως να το στηρίξεις στις ικανότητες που απέκτησες και στην αξία που πρέπει να τους αποδίδεται.
  • Απόδωσε την αποχώρηση σου στις διαφορετικές πορείες Διοίκησης και Οράματος της επιχείρησης που βρισκόσουν. Συμφωνούσες μεν με την αποστολή, αλλά όχι με τους τρόπους επιδίωξης της.
  • Αναζητάς επαγγελματικές προκλήσεις. Υποστήριξε ότι ένιωθες στάσιμος στην προηγούμενη θέση, πράγμα που δεν αντέχεις σαν επαγγελματίας που θέλει να εξελίσσεται.

Εάν η εξέλιξη της καριέρας σου είναι αυτό που επιθυμείς όντως από τον επόμενο ρόλο σου, ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι θα το πάρεις είναι να το διερευνήσεις ήδη κατά τη συνέντευξη. Ναι, ξέρουμε – η τρέχουσα εργασία σου σε άφηνε να πιστεύεις ότι έχει αυτές τις ευκαιρίες για σένα. Αυτό που θα προτείναμε είναι να κάνεις μια έρευνα για το αν μια εταιρία παρέχει αυθεντικές εμπειρίες ή όχι. Μπορείς να παρακολουθήσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα άρθρα και την δημόσια παρουσία του δυνάμει εργοδότη σου για να καταλάβεις αν αξίζει να εργασθείς για αυτόν.

Τέλος, ρώτησε τους συνεντευξιαστές σου για την εξέλιξη τους μέσα στην επιχείρηση. Είναι διαφορετικό να σου μιλά ο εν δυνάμει εργοδότης για τις προοπτικές που σου προσφέρει και διαφορετικό οι άνθρωποι που βίωσαν αυτή τη διαδικασία.

Και να θυμάσαι: Η Workathlon είναι εδώ για να σε βοηθά να βρίσκεις ακριβώς τους εργοδότες που ψάχνεις!