Μίλα για τον εαυτό σου και κέρδισε τις εντυπώσεις!

Workathlon

Η ώρα της μεγάλης συνέντευξης έχει φτάσει, και είσαι απόλυτα προετοιμασμένος. Έχεις κάνει την έρευνά σου σε σημείο που θα μπορούσες να μιλήσεις για την εταιρεία στον ύπνο σου. Ωστόσο, όταν σου ζητούν να μιλήσεις για τον εαυτό σου, παγώνεις, συνειδητοποιώντας ότι αυτό το κομμάτι δεν το έχεις προετοιμάσει ιδιαίτερα. Χαμογελάς ευγενικά, μετακινείσαι στην καρέκλα σου, τραυλίζεις και προσπαθείς να σκεφτείς κάτι – το οτιδήποτε.

Η μέση διάρκεια ανθρώπινης προσοχής είναι πέντε δευτερόλεπτα, επομένως όχι μόνο χρειάζεσαι μια καλή παρουσίαση για τον εαυτό σου, αλλά πρέπει να τραβήξεις το ενδιαφέρον του συνομιλητή σου από την αρχή. Πώς το κάνεις όμως αυτό;
Καταρχάς, μην ξεκινήσεις να μιλάς για πράγματα που υπάρχουν ήδη στο βιογραφικό σου – το γεγονός ότι ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού σε κάλεσε σε συνέντευξη σημαίνει ότι έχει ήδη αποφασίσει ότι είσαι κατάλληλος για τη θέση.

Αντί αυτού, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να δώσεις μια απάντηση που θα συνοψίζει τις δεξιότητές και το πάθος σου.

Stay positive. Cheerful man expressing positivity and looking at camera, raising thumb

1) Πες μια ιστορία
Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να ακούει κανείς αβάσιμους ισχυρισμούς του υποψήφιου για την ταυτότητά του στο χώρο εργασίας όπως “Βρίσκω εύκολα λύσεις και δίνω έμφαση στις λεπτομέρειες”. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να μοιραστείς μια ιστορία που δείχνει, δεν λέει – ειδικά αν δεν έχεις μεγάλη εργασιακή εμπειρία, καθώς σε αυτή τη φάση η καριέρα σου έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες παρά αποδείξεις.
Δοκίμασε να ανατρέξεις σε μια εποχή κατά την οποία οι δεξιότητες σου αναγνωρίστηκαν στον εργασιακό χώρο και μίλησε για το πώς συγκεκριμένα περιστατικά σχετίζονται με τα ταλέντα και το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θέση.
Επιπλέον πόντοι για σένα αν εκφράσεις το πάθος σου για τη συγκεκριμένη βιομηχανία με έναν τρόπο που να δείχνεις ότι δεν είναι απλά μια ακόμη δουλειά, αλλά ένα κρίσιμο κομμάτι της ζωής σου.

2) Κάνε το και γι’ αυτούς
Δεν αρκεί να μιλήσεις για τον εαυτό σου και το δικό σας ενδιαφέρον για τη θέση. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, όπως το όραμα της εταιρείας, ο κατάλογος πελατών της, οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και οι προσωπικές σου εμπειρίες, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εξηγήσεις γιατί θεωρείς αυτή την εταιρία ξεχωριστή.
Για παράδειγμα, μια κοπέλα ονειρεύεται να δουλέψει για ένα μεγάλο περιοδικό μόδας. Όταν κλείσει τη συνέντευξη θα πρέπει να αποδείξει κάτι περισσότερο από αγάπη για τη μόδα. Θα πρέπει να αποδείξει το πάθος της για το εν λόγω περιοδικό. Ο άνθρωπος που παίρνει τη συνέντευξη θα πρέπει να ακούσει ότι η κοπέλα, για παράδειγμα, δεν μπορούσε να αγοράσει πολλά από τα ρούχα που έβλεπε στις σελίδες του περιοδικού, αλλά ήταν αποφασισμένη να πάρει μαθήματα ραπτικής ώστε να μπορέσει να τροποποιήσει τη δική της ντουλάπα. Για αυτήν, αυτό το περιοδικό ήταν κάτι περισσότερο από ένα άλλο περιοδικό μόδας.

Με την καθιέρωση μιας προσωπικής σχέσης με την εταιρεία, δημιουργείς επίσης στον εργοδότη την εμπιστοσύνη ότι είσαι κάτι περισσότερο από μια νέα πρόσληψη – δίνεις την εντύπωση ότι είσαι επένδυση, κάποιος που πραγματικά θέλει να αναπτυχθεί μαζί με την επιχείρηση.

3. Κράτησε το σύντομο και γλυκό
Επειδή ακριβώς προσπαθείς να κρατήσεις αμείωτη την προσοχή του ανθρώπου που σου παίρνει συνέντευξη, οπότε μην σπαταλήσεις ούτε ένα πολύτιμο δευτερόλεπτο σε περιττές πληροφορίες. Μην μπεις στον πειρασμό να το κάνεις αυτό – η υπερβολική συσσώρευση πληροφοριών αποσπούν την προσοχή. Προσδιόρισε μόνο τα πιο δελεαστικά σημεία της ιστορίας.

Ως τελική σημείωση, μην υποτιμάς τη δύναμη της προετοιμασίας. Η ερώτηση “Πες μου για τον εαυτό σου” σε μια συνέντευξη είναι σχεδόν δεδομένη και δεν θέλεις να πετάξεις την ευκαιρία να λάμψεις. Δώσε στο βήμα σου τη σκέψη και το χρόνο που αξίζει.