Πώς να αποφύγεις την εξάντληση εάν είσαι τελειομανής

Workathlon

Πάντα ήσουν τελειομανής. Παρέδιδες τις εργασίες σου στην ώρα τους. Απαιτούνταν τρεις πηγές; Είχες τέσσερις. Διορία ως την Παρασκευή; Την είχες έτοιμη την Πέμπτη.

Το να είσαι τελειομανής ίσως δούλευε στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο, αλλά η αγορά εργασίας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Μην ανησυχείς όμως. Ακολουθούν 4 βήματα που μπορούν να σε κρατήσουν μακριά από την άσκοπη εξάντληση δυνάμεων – ειδικά τώρα που η υπερκόπωση λόγω σεζόν παραμονεύει!

1. Βεβαιώσου ότι έχεις κατανοήσει τα καθήκοντα σου

Πριν προχωρήσεις σε κάποια δουλειά που σου έχουν αναθέσει, βεβαιώσου ότι έχεις κατανοήσει τι περιμένει ο προϊστάμενος σου από σένα. Χρειάζεται να ξέρεις σημαντικούς παράγοντες, όπως ο τελικός στόχος, η προθεσμία σου, με ποιον θα πρέπει να συνεργαστείς.

Μόλις έχεις αυτές τις πληροφορίες, μπορείς να ξεκινήσεις το έργο που σου έχει ανατεθεί. Αντί να επικεντρωθείς στην ποσότητα εργασίας που πρέπει να κάνεις για να δηλώσεις επιτυχία, όρισε μετρήσιμους, ρεαλιστικούς, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που μπορείς να φτάσεις.

2.Επικοινώνησε τους στόχους σου με τον προϊστάμενο σου

Όταν έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με τον προϊστάμενό σου, ενημέρωσε τον/την ότι θέλεις να ορίσεις προσωπικούς στόχους που να συνδυάζονται με τα εργασιακά σου καθήκοντα. Αυτό δεν δείχνει μόνο πρωτοβουλία και  κίνητρο, αλλά θα σου δώσει επίσης έναν χάρτη πορείας για το τι θα θέλεις να πετύχεις μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Είναι απίθανο ο προϊστάμενός σου να σου πει να εργάζεσαι λιγότερο, αλλά με το να ξέρεις εσύ τι αναμένει από σένα, μπορείς να βεβαιωθείς ότι έχεις ολοκληρώσει αρκετή δουλειά χωρίς να ασκήσεις πρόσθετη πίεση στον εαυτό σου. Το μόνο που μένει είναι ο προϊστάμενος  να μπορέσει να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις τέτοιους στόχους.

Professional team cooks and chefs preparing meal at busy hotel or restaurant kitchen

3.Διαχειρίσου τα λάθη της μιας φοράς

Κάποια πράγματα είναι φυσικό να σε αγχώνουν, και όλοι αισθανόμαστε στρες σε μερικές περιπτώσεις:  μια παρουσίαση στη διοικητική ομάδα, ή στην ετήσια αναφορά, για παράδειγμα. Αυτά είναι σημαντικά γεγονότα που προκαλούν άγχος σε πολλούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως επαγγελματικής εμπειρίας.

Δεν έχει σημασία πόσο πολύ προετοιμάζεσαι, σίγουρα θα κάνεις λάθη. Το πρόβλημα δημιουργείται, όταν αυτά γίνονται επαναλαμβανόμενα. Για παράδειγμα, αν καθυστερήσεις μία φορά, μην τιμωρείς των εαυτό σου για αυτό. Αλλά αν καθυστερείς συνεχώς, πρέπει να σκεφτείς ότι κάτι πάει λάθος.

4. Μάθε πώς να λες  «όχι»

Δύο από τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη δουλειά που καλείσαι να διαχειριστείς είναι:

Όταν σου ανατίθενται εργασίες από κάποιον εκτός της ομάδας σου

Μοιράσου πάντοτε τα σχέδια που σου δίνονται από άλλα μέλη του προσωπικού με τον προϊστάμενό σου, έτσι ώστε να μπορεί να σε βοηθήσει με το πρόγραμμά σου και με το πώς να το ολοκληρώσεις. Ή, το καλύτερο σενάριο, ο προϊστάμενος να πει «όχι» και στη συνέχεια να μεταδώσει ο ίδιος το μήνυμα, οπότε δεν χρειάζεται εσύ να το κάνεις.

Όταν πρέπει να αναλάβεις τις εργασίες κάποιου άλλου

Κάνε την εργασία αν πιέζει, και εντέλει βοηθά τους γενικότερους στόχους. Αλλά μην φοβάσαι να πεις ότι είσαι απασχολημένος την επόμενη φορά που θέλουν να τους καλύψεις. Εάν πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, μοιράσου το με τον προϊστάμενό σου.

 

Το να είσαι τελειομανής είναι σκληρή δουλειά, οπότε μην είσαι. Γίνε καλύτερα επιτυχής. Όρισε έξυπνους στόχους, μην υπεραναλύεις τα μικρά πράγματα και πάντα να είσαι ειλικρινής όταν επικοινωνείς με τους συναδέλφους σου.