Όσα δεν ήξερες για την αναζήτηση εργασίας τον Ιανουάριο

Workathlon

Δεν χρειάζεται να πω ότι ο Ιανουάριος είναι ένας πολύ καλός μήνας για να αναζητήσει κανείς εργασία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πόσο γεμάτο είναι το γυμναστήριο ξαφνικά κάθε Ιανουάριο λόγω των αποφάσεων που σχετίζονται με τη «νέα χρονιά, νέα εκδοχή του εαυτού μου»!

Πολλοί από εμάς λοιπόν περάσαμε τις διακοπές επανεκτιμώντας τους στόχους μας (εννοείται σε αυτό «βοήθησε» και η κριτική των συγγενικών μας προσώπων!). Έτσι, μπαίνουμε στον Ιανουάριο με το κίνητρο της αλλαγής – είτε πρόκειται για μια νέα δουλειά, μια νέα εταιρεία, ή ένα κάτι εντελώς καινούριο.

Αλλά πριν θέσεις κι εσύ τους τροχούς σου σε κίνηση, είναι σημαντικό να καταλάβεις τι ακριβώς μπορείς να περιμένεις από μια αναζήτηση εργασίας αυτό το μήνα:

Τα μέσα Ιανουαρίου είναι η καλύτερη στιγμή για υποβολή αίτησης εργασίας

Γιατί; Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανακάμψουν από το διάλειμμα διακοπών την πρώτη εβδομάδα, και να στέλνουν όλοι μαζί αιτήσεις για εργασία.

Οι εταιρείες όμως συνήθως ξεκινούν τις ετήσιες προσλήψεις τους στις αρχές Ιανουαρίου, έτσι όταν αυτές οι διαδικασίες αρχίσουν να κορυφώνονται στα μέσα του μήνα, αν στείλεις τότε την αίτηση σου, αυτή δεν θα χαθεί σε μια θάλασσα ταχυδρομείου διακοπών!

yonatan-anugerah-210943-unsplash

Οι προσλήψεις είναι μεγάλη προτεραιότητα τον Ιανουάριο

Στις πωλήσεις οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν άδεια στο τέλος του τριμήνου. Στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν άδεια στην αρχή του έτους – γιατί τότε οι προσλήψεις κορυφώνονται. Οι λόγοι πολλοί:

Το νέο τρίμηνο φέρνει νέα σχέδια προϋπολογισμού, γεγονός που μπορεί να σημαίνει περισσότερα χρήματα για να προσλάβει μια εταιρία περισσότερους ανθρώπους. Παρέχει επίσης νέες προβλέψεις πωλήσεων ή στόχους σε εταιρικό επίπεδο, οι οποίες μπορούν να υποδεικνύουν πού μια εταιρεία πρέπει να εστιάζει τις προσπάθειές της για προσλήψεις και ποιες ομάδες θέλει να αναπτύξει.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας διαθέσιμες τον Ιανουάριο από άλλες εποχές του χρόνου…

… Αλλά υπάρχει σίγουρα περισσότερος ανταγωνισμός

Ο Ιανουάριος τείνει να φέρνει εισροή πρόθυμων ατόμων που αναζητούν εργασία, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό για θέσεις εργασίας. Με απλά λόγια, θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος όγκος ανθρώπων που υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν να τελειώσουν οι αργίες για να αρχίσουν να ψάχνουν για πιθανή αλλαγή.

Εκτός από το #NewYearNewMe, οι λαοί μπορεί να έχουν οικονομικό κίνητρο να περιμένουν έως τον Ιανουάριο για το κυνήγι εργασίας. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά οι εταιρείες έχουν μια πολιτική όπου τα μπόνους δεν διανέμονται μέχρι το τέλος του έτους και “οι ιδανικοί εργαζόμενοι δεν θέλουν να αφήσουν χρήματα στο τραπέζι με τον τελευταίο εργοδότη τους”.

… Και η διαδικασία μπορεί να είναι πιο αργή

Ενώ η πρόσληψη τον Ιανουάριο μπορεί να είναι πιο επιθετική, μπορεί επίσης να γίνει μια πιο εξαντλητική διαδικασία.

Εκτός από τους νέους προϋπολογισμούς, ο Ιανουάριος υποδεικνύει και άλλες εσωτερικές αλλαγές για τις εταιρείες, πράγμα που ενδέχεται αν σημαίνει καθυστερήσεις στην απόκτηση νέου προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν, ακόμη, κάθε εταιρεία να έχει οριστικοποιημένο προϋπολογισμό για το έτος, και αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στις αποφάσεις πρόσληψης.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι και θετικό: Δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει αυτούς τους ρόλους, έχεις την ευκαιρία να  κλειδώσεις εσύ κάποιον από αυτούς εάν υποβάλλεις αίτηση τον Ιανουάριο.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η διαδικασία τείνει να καθυστερεί τον Ιανουάριο είναι επειδή δεν υπάρχει πραγματική βιασύνη. Μην περιμένεις λοιπόν σούπερ γρήγορες απαντήσεις ή μια εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η απάντηση είναι απλή: αντιμετώπισε την αναζήτηση εργασίας σου τον Ιανουάριο όπως θα έκανες και κάθε άλλο μήνα.

Τέλος, ένα ακόμα πράγμα που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο Ιανουάριος δεν αφορά μόνο την αναζήτηση εργασίας. Η αρχή του νέου έτους προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και στις τρέχουσες θέσεις εργασίας μας. Μπορείς, για παράδειγμα, να αρχίσεις να δημιουργείς το έδαφος για μια προώθηση ή αύξηση ή να ζητήσεις από τον προϊστάμενό σου περισσότερες ευθύνες.

Και αν δεν βιάζεσαι να αλλάξεις δουλειά, μπορείς να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι από τώρα ώστε να είσαι έτοιμος/η για όταν έρθει η ώρα να προχωρήσεις. Και μην ξεχνάς, ο Ιανουάριος δεν είναι η μοναδική σου ευκαιρία να κάνεις μια αλλαγή!